Flourtant, luktsudd och hej matematik! Vad minns du från skoltiden? 2017-05-05T13:34:14+00:00

Project Description

Kommer du ihåg?

ALLA DESSA ÅR i skolbänken. Multiplikationstabeller, brännboll, rullbandspelare, hoppa twist, håltimme, Sveriges sjöar, grupparbete, frukostrast … Här är några korta nedslag i skolan vi minns.

Kokslov blir sportlov

UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET var man tvungen att spara på ved och koks som användes för att värma upp skolorna. Därför infördes lov en vecka i februari, kokslov. Under 1950- och 60-talet blev kokslovet sportlov.

Foto: L af Petersens, Stockholms stadsmuseum.

Naturen flyttar in

MÅNGA PEDAGOGISKA skolplanscher från början av 1900-talet har under senare år lämnat klassrummen och flyttat in som dekorativa affischer i våra hem istället. Och vem vill inte ha en blommande luktärt på väggen?

Skolmogen?

PÅ VÅREN det år man fyllde sju var det skolmognadsprov. Då fick man sitta stilla, titta på bilder och sätta kryss för det som inte stämde. Var man mogen fick man börja skolan till hösten. Från mitten av 70-talet blev alla inskolade istället.

Foto: Yngve Karlsson/Stockholms stadsmuseum

Luktsudd

HEJ DÅ KAUTSCHUK sa vi på 1980-talet. Då kom suddgummin i fantastiska färger och former. Och som dessutom doftade ljuvligt! Luktsudd, som de kallades i folkmun, var värdefulla samlar- och bytesobjekt. Om de var bra att sudda med var oklart och inte så viktigt i sammanhanget.

Hej matematik!

HEJ MATEMATIK! var en serie läroböcker i matematik under 70- och 80-talet. Det var här mängdläran introducerades. Eller som en elev beskrev det: ”Vi ritade ringar runt olika saker och satte olika storheter i förhållande till varandra. Det var äpplen, stavar, linjaler, decilitermått och pipetter.”

Köp varm korv!

EGENTLIGEN VILLE MAN SPELA gitarr eller piano. Men de flesta fick börja med blockflöjt och låten ”Köp varm korv”. Den kommunala musikskolan växte sig stor på 1960-talet. Idag finns ”kulturskolor” med flera estetiska ämnen på programmet.

Foto: Gunnar Wallin/TAM-arkiv 1984

Nu ska vi läsa

NU SKA VI LÄSA gavs ut 1948, men användes flitigt långt in på 1960-talet. Text: Stina Borrman, Ester Salminen, Frits Wigforss. Bild: Ingrid Vang Nyman. Förlag: Almqvist & Wiksell.

Är du min Compis?

COMPIS (COMPuter In School) var en dator som utvecklades speciellt för skolan under början av 1980-talet. Datorerna, som ofta stod i hårt uppbokade datasalar, hade ingen hårddisk. Operativsystem och systemprogram laddades med diskett.

Foto: Gunnar Wallin/TAM-arkiv

Potatislov blir läslov?

PÅ LANDSBYGDEN för 150 år sedan hade folkskolebarnen potatislov för att kunna hjälpa till med potatisskörden. Potatislov blev senare höstlov. Och nu har regeringen bestämt att vecka 44 ska vara läslov med fokus på att läsa, skriva och berätta.

Hoppa twist

ATT HOPPA TWIST var enkelt och kul. Allt som behövdes var ett långt ihopknutet resårband. Två personer stod med bandet emellan sig och en hoppade, sedan turades man om och hoppade både högt och lågt. Ett program kunde till exempel vara: på, sida, sida, i och ut. Om du har lust att prova.

Listigt sa räven

UPPSTOPPADE DJUR användes i undervisningen under första delen av 1900-talet. När årstiden inte tillät att göra expeditioner i skog och mark studerade eleverna uppstoppade djur och pressade växter i herbarium.

Foto: Juliana Wiklund/More Than Words

Fluortanten

FLUORTANTEN gjorde entré i skolorna på 1960-talet, på grund av den generellt dåliga tandhälsan. Med sig hade hon små muggar med flourlösning som eleverna fick gurgla sig med i två minuter, varje eller varannan vecka.

Adjö Herr Ling!

UNDER 1950-TALET blev skolgymnastiken mer idrottsinriktad – dags att svettas! Gymnastiska övningar enligt Per Henrik Ling fick ge vika för friidrott, bollsporter och redskapsgymnastik. Idag står det ”idrott och hälsa” på schemat.

Foto: Nordiska museet

Första läseboken

FÖRSTA LÄSEBOKEN kom ut 1982. Lennart Hellsing skrev och Ilon Wikland, Lars Pettersson och Tor Morisse illustrerade. Förlag: Almqvist & Wiksell.

Pölsa och lapskojs

SKOLBESPISNINGEN. Sverige och Finland är de enda länderna i världen där alla elever, enligt lag, har rätt till gratis skollunch. Pölsan, lapskojsen och potatisen med skinn håller (äntligen!) på att uppgraderas till salladsbord, tacofrossa och vegetariska alternativ.

Foto: okänd/TAM-arkiv

Alla lukter i en påse

ALLA SKULLE HA EN GYMPAPÅSE som även kunde sys i syslöjden. Här samlades alla tänkbara lukter, särskilt som innehållet ofta fick vänta en vecka innan det tvättades. Doften av ett par vita sockiplast gjorde sitt därtill.

Foto Juliana Wiklund/More Than Words

Hej 50-tal!

DE FINASTE BOKMÄRKENA var förstås de med glitter. Med en vikt pappersloppa kunde man spå varandra. Och filmisarna såldes endast i 10-pack, där man bara kunde se den översta. Känner du igen 50-talet?

Lärarinnans ABC

BOKSTAVSPLANSCHER. De här bokstavsplanscherna blev en succé under 40- och 50-talet. Bilderna gjordes av läraren Lena Bergman-Oldinger 1939. Formspråket har blivit en klassiker, även om några av bilderna är allt annat än politiskt korrekta idag.

Foto: Lars af Petersens, Stockholms stadsmuseum.

Hoppa på längden

LÅNGHOPPREP var populärt på rasterna. Två vevar, de andra hoppar. Klockan var kul: först springer man igenom, sedan hoppar alla en gång, sedan två gånger och så vidare upp till tolv. Den som missar får veva.

Foto: Janerik Henriksson PICA/TAM-arkiv

Lediga lördagar

LÄSÅRET 1968/69 får alla skolelever lediga lördagar. Sedan 50-talet har försök med femdagarsvecka pågått, men nu genomförs reformen i alla skolformer. Istället ökas läsåret från 39 till 40 veckor.