Morsdagspresenten

Av Ulf Stark

Pang! sa det.
Och så stod hon där i dörren till vårt klassrum, Fredrika Björk, precis när ett sprängskott gick av.
Det gjorde det i och för sig ofta. För det byggdes hus överallt i vår förort.
– Vilken pangbrud, viskade Lars-Erik.
– Äh, sa jag.
Hon hade sällskap av sin mamma. Mamman såg blek och trött ut. Det gjorde inte Fredrika.
– Jag hoppas att hon inte ska bli ett alltför stort problem, sa mamman.
– Det tror jag väl inte, sa fröken. Det kommer säkert att gå bra.
Men det gjorde det inte.
Hon hade svårt att sitta still. Hon blev arg för minsta småsak. Hon var för stark för sitt eget bästa. Och så var hon vänsterhänt.
Det fick man inte vara i skolan. Någon hade bestämt att man bara fick skriva med höger hand.
– Sabla någon! skrek Fredrika.
Det visade sig att man inte fick skrika ”sabla” heller.
– Ta det bara lugnt, sa fröken. Så ska du se att det går bra.
Men det gjorde hon inte. Och inte gick det bra.
Då vi hade välskrivning doppade hon stiftet i bläckhornet, tryckte pennan mot pappret och försökte få till ett B. Istället kom en störtskur av blått bläck. Det gjorde det varje gång. Fröken hade hämtat ett blått förkläde från slöjden så att hon inte skulle förstöra kläderna.
Det stänkte på mej också.
Och på tavlan över APRIL som hängde på väggen. Den hade glas över sig så den torkade fröken bara av med svampen till svarta tavlan.
– Fröken ser själv! ropade hon. Det går inte.
Hon tittade sorgset på bilden av April.
Snart var det morsdag.

– Rita något fint till era mammor på morsdag så blir dom glada, sa fröken.
Men Fredrika tyckte inte att det var någon idé. Kritorna bröts av bara hon satte dom mot pappret.
– Jag vet vad hon skulle bli glad över, muttrade hon.
– Vadå? undrade fröken.
– Det är ändå ingen idé, sa hon.
– Jag vill inte se att du ger upp, sa fröken.
– Då är det bäst att jag går ut, sa hon.
Och så gjorde hon det.

När jag kom ut på skolgården ropade hon på mej.
– August!
Hon stod bakom skjulet där vaktmästaren hade sina trädgårdssaker. Hon tog tag i min arm när jag kom.
– Vad är det? sa jag.
– Mamma blir bara ledsen av mej, sa hon. Hon bekymrar sej. Numera kan man bli nästan vad man vill, säger mamma. Bara man kan räkna. Men jag är för dålig.
– Vad ska jag göra åt det, sa jag.
– Du ska hjälpa mej att klara nästa provräkning.
– Varför då?
– För att du är duktig. Och för att du är svag, sa hon.
– Och om jag inte gör det?
– Då får du stryk, sa hon.

Vi pluggade hemma hos mej vid köksbordet. Jag la ut kakor från mammas kakburk på bordet. Hon fick lägga ihop och dra ifrån kakor. Hon älskade minus, för då fick hon äta upp dom som skulle bort.
– Det här är ju enkelt, sa hon och slickade sig om munnen.
– Bra, sa jag, För snart är det provräkning.
– Bara ett tal till, sa hon. Annars boxar jag till dej.
– Provräkningen var dagen före morsdag. Fredrika var så ivrig att udden på hennes blyertspenna gick av gång på gång. Hon fick gå till pennvässaren på katedern hela tiden. Till slut var det inte något kvar av pennan.
Då tog hon fram bläckpennan istället.
Jag hörde hur det raspade.
– Kan fröken rätta den här tills i morgon, sa hon när fröken samlade ihop dom rutiga skrivpappren.
– Det ska nog gå bra, sa fröken.
Hon höll Fredrikas skrivning längst ut i ena hörnet.

– Jag förstår inte vad som har hänt, sa fröken nästa dag. Alla rätt! Bravo! hade fröken skrivit med rött mitt i allt det blå.
”Till mamma” hade Fredrika skrivit så noga och försiktigt att man nästan såg vad det stod.
– Min morsdagspresent, sa hon.
Sedan måste hon öppna fönstret och skrika rakt ut.

Mer om Ulf Stark

FÖRFATTAREN ULF STARK har skrivit länge. Men det stora genombrottet kom 1984 då han fick pris för barnboken ”Dårfinkar och dönickar”, som också blev en populär teveserie. Sedan följde flera prisbelönta böcker och succéer som:
”Kan du vissla Johanna?”, ”Jaguaren” och ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”, där Ulf gör en utflykt i sin egen barndom.

TILL UTSTÄLLNINGEN har Ulf Stark specialskrivit tre berättelser, där han gör nedslag i historien och låter tre olika personer berätta. Möt Fredrika, läraren Kvarnen och läs mer om landet Augustsralien:
Fredrikas historia: träskorna >
Morsdagspresenten >
Upptäcktsresanden August >

LYSSNA.
Du kan även lyssna på när Ulf Stark läser sina berättelser:

Fredrikas historia: träskorna

Upptäcktsresanden August