Se konstnärernas sagolika bilder från barntidningen Jultomten.2017-05-05T13:26:28+00:00

Projektbeskrivning

Sagans tomtar

JULTOMTEN VAR EN BARNTIDNING som gavs ut av Svensk Läraretidnings förlag mellan åren 1891 och 1935. Ur framgången med tidningen föddes tanken på en längre serie-böcker för barn – Saga-biblioteket.

John Bauer var en av de som illustrerade i Jultomten.

Det var ont om barnböcker och barntidningar i slutet av 1800-talet. Både böcker och färgbilder var dyra. Tidningen Jultomten såldes till ett överkomligt pris och berättelserna var rikt illustrerade av dåtidens främsta konstnärer. Flera av bilderna ur tidningen blev även skolplanscher som hängde i klassrummen. Här kan du se några av dem.

Carl Larsson, På vikingatåg i Dalom, 1900. Bilden är något beskuren.

Johan Tirén, Vakt på julafton, Jultomten, 1907.

Nils Kreuger, Brunte hämtas på söndagsmorgonen.

Nils Asplund, Isbjörnar, 1937.

Nils Kreuger, Korna mjölkas, 1912.

Nils Kreuger, 1914.

Olle Hjortzberg, Stockholms hamn på Gustav Vasas tid.

Olle Hjortzberg, Vikingaflotta.

Ottila Adelborg, Julmiddag på en svensk herrgård för 150 år sedan, Tummeliten 1915.

Jultomtens utveckling och färdmedel

De vanliga gårdstomtarna är små och grå. Men det är inte riktigt klart hur en jultomte ser ut, så varje konstnär gör sin egen version. Här kan du också följa och se hur tomtarna tar sig fram.

När tomtegubbarna slår i glasen och blir lustiga …

Redaktören för Jultomten, Amanda Hammarlund, godkänner inte Carl Larssons vänstra omslag. Hon tycker att tomten ser ut att vara på snusen. Men istället säger hon till Carl Larsson ”Det är för mycket ben och för mycket svart och jag vill ha en flicka i mitten.”
Carl gör exakt som Amanda vill, se höger omslag. Dessutom blir tomten ännu lite mosigare, för just det har ju inte Amanda sagt något om.

Endast det bästa är gott nog åt barnen

BRA BILDER OCH GOD LÄSNING var målet för de vi kallar för folkskolans pionjärer. Möt de som ville förändra och förbättra skolan: Fridtjuv Berg, Alfred Dalin, Ellen Key, Hammarlunds, Beskows, Larssons, Selma Lagerlöf, Jenny Nyström och Anna Maria Roos.
Läs mer om folkskolans pionjärer >