Möt August som drömmer om Augustralien. En berättelse av Ulf Stark. 2017-03-10T14:05:49+00:00

Upptäcktsresande August

Av Ulf Stark

Det var så kallt att snoret frös till is i näsan när vi pulsade iväg till skolan. Det var jag och Fredrika. Vi bodde i gårdarna intill varandra.
Jag andades ut vit rök i små puffar som om jag var ett lokomotiv.
– Idag är det min tur att elda kamin, sa jag.
Kamindagarna var dom bästa. Jag slängde in kol. Jag fick sot på händerna och gned in det i ansiktet. Jag eldade så att kaminen glödde för jag låtsades att jag var eldare på ett ångfartyg på väg till Nordpolen.
– Det räcker, August. Annars blir här hett som i Afrika. Vet du för resten vilken som är den längsta floden i Afrika?
Det visste jag.
Geografi var mitt bästa ämne. Vår lärare hette Hård. Men det var hon inte. Hon var så snäll att föräldrarna klagade. Hon använde aldrig pekpinnen till att slåss. Hon använde den till att peka ut spännande platser på kartan.
– Paris, sa hon. Kilimanjaro, Titicacasjön, Godahoppsudden.
Varför skulle vi lära oss namnen på sådana konstiga ställen? Vi skulle ju ändå aldrig komma dit? Då var det bättre att vi hjälpte till hemma. Travade ved. Utfodrade hönsen. Gjorde något somt det var någon nytta med.
Så tyckte dom flesta föräldrar.
Men mej gav alla dessa fantastiska namn gott hopp. Dom sa: Det finns en annan värld än den här! Andra vatten än ån som ringlade sig fram bakom ladan. Andra hus än stian och dasset. Hus som nådde ända upp till molnen.
Namnen födde en längtan efter DET DÄR ANDRA.

– Fröken Hård! August har kletat sot i ansiktet igen, sa Wilhelm.
– Det kan nog ingen undgå att se, sa Hård. Han får tvätta av sig på rasten. Nästa timme har vi teckning.
Vi fick rita med färgpennor. Fredrika var bra på det. Hon satt på högra sidan av klassrummet och gjorde en äng med blommor och humlor, för hon var så trött på vintern, sa hon.
Själv satt jag på den vänstra och drömde mej bort.
Fröken hade tagit med sig sin vevgrammofon till skolan. Vi fick lyssna på den medan vi ritade. Den spelade musik med fioler och trumpeter.
– Det kan sätta igång er fantasi, sa Hård. Men var snäll och säg inget om musiken hemma. Låt den vara vår lilla hemlighet.
– Jag ritade en egen karta över ett eget land – Augustsralien med floder och sjöar, berg och stäpper med märkliga djur.
När det var dags att gå hem gjorde Fredrika och jag sällskap. Men inte på en gång. Jag väntade på henne bakom stora eken.
Sedan lekte vi upptäcktsresande.
Fröken Hård hade sagt att det fortfarande fanns vita fläckar på kartan, områden som inte var upptäckta ännu.
Här – denna kalla vinter – var allt omkring oss vitt.
Vi tänkte att vi var i Tibet. Fröken hade läst för oss ur en bok som hette ”Från pol till pol” om en som hette Sven Hedin och hans resor där.
Nu gick vi omkring och upptäckte saker som han hade missat, ända tills Fredrika sa att hon måste hem och äta och läsa läxor.

– Var har du varit? sa pappa när jag kom hem.
– I Tibet, sa jag.
– Prata inte strunt, sa pappa. Du ska ut och mocka i lagårn.
Då gjorde jag det.
När det var färdigt la sig Stjärna ner i den rena halmen. Och jag läste för henne ur vår läsebok:

Där larvar å marken en myra,
hon drager så tappert till vägs,
hon går ej på alla fyra,
hon går på alla sex.

Kon tittade på mej med sina stora bruna ögon och nickade.
Snart skulle hon också kunna läsa!

Mer om Ulf Stark

FÖRFATTAREN ULF STARK har skrivit länge. Men det stora genombrottet kom 1984 då han fick pris för barnboken ”Dårfinkar och dönickar”, som också blev en populär teveserie. Sedan följde flera prisbelönta böcker och succéer som:
”Kan du vissla Johanna?”, ”Jaguaren” och ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”, där Ulf gör en utflykt i sin egen barndom.

TILL UTSTÄLLNINGEN har Ulf Stark specialskrivit tre berättelser, där han gör nedslag i historien och låter tre olika personer berätta. Möt Fredrika, läraren Kvarnen och läs mer om landet Augustsralien:
Fredrikas historia: träskorna >
Morsdagspresenten >
Upptäcktsresanden August >

LYSSNA.
Du kan även lyssna på när Ulf Stark läser sina berättelser:

Fredrikas historia: träskorna

Upptäcktsresanden August