Fyra mjölkpaket berättar.2017-05-12T14:37:56+00:00

Projektbeskrivning

Mjölkpaketen berättar

Även mejeriföretaget Arla uppmärksammade Folkskolans 175-årsjubileum. På Arlas mjölk-, fil- och yoghurtpaket, med början i mars 2017, kunde man läsa fyra berättelser om barn i folkskolan.

Läs om Amalia som 1861 glädjs åt att få lära sig skriva bokstäver i sandbänken, Lisa som får en alldeles ny Saga-bok lagom till julen 1912, Axel som inte vill åka hem från kollot på Barnens Ö sommaren 1923 och Bosse som gillar Elvis och pannkakor. Berättelserna är skrivna av Gitten Skiöld och illustrerade av Pija Lindenbaum.

10 september 1861. Sandbänken.

DET ÄR EN VIKTIG DAG. Amalia springer den sista biten. Precis när kyrkklockan slår åtta, står hon i det långa ledet in till skolan. Klassrummet är till vänster. Till höger om farstun bor fattighjonen. Först är det morgonbön och nu, nu får Amalia gå bort till gruppen vid den smala sandbänken. Det är där man lär sig skriva alla bokstäver! Hon får börja med A. Gång på gång skriver hon och stryker ut. Det blir fint.
Klockan 11 är det rast. Då äter alla sin matsäck.
Sedan ska Amalia läsa. På väggen hänger planscher med olika ord. När en av de stora flickorna pekar på ett ord ska man säga det högt.
Många elever hjälper läraren, för alla de 79 barnen går i samma klass.
– Tio Guds bud, berg, sjöar, årtal, stavningsregler … Man måste lära sig allt utantill. Det tar flera år. Sedan får man börja med räkning.
Skolan slutar klockan 2. Amalia skuttar hela vägen hem. I morgon ska hon få skriva B.

År 1842 bestämdes att alla barn i Sverige skulle gå få i skola. Över hela landet skapades folkskolor.

16 december 1912. Boken.

EFTER RASTEN ligger det en liten bok på Lisas bänk. Den luktar gott. På omslaget sitter en prinsessa under ett träd med guldäpplen. Lisa bläddrar försiktigt. Sidorna är fulla av finklädda kungabarn och finurliga vanliga barn, farliga drakar och snälla småtroll. Saga-böckerna har kommit!
Det är flera veckor sedan fröken frågade vilka som ville beställa årets Saga-bok. Dagen därpå hade alla med sig pengar hemifrån. Nästan alla.
Lisa sneglar på Karins bänk. Där finns bara ett bläckhorn. – Vilken tur att Karin är sjuk.
– Nu är det slut för i dag, säger fröken plötsligt. Lägg era Saga-böcker i väskorna och kom ihåg räkneläxan till i morgon.
Lisa reser sig upp. Hon stoppar ner räknehäftet i väskan och säger ”Tack för i dag” tillsammans med de andra.
När fröken stänger dörren till klassrummet är det tomt på alla bänkar. Utom på en. Det ligger en liten bok på Karins bänk.

Lärare, konstnärer och författare arbetade för att skapa fantasifulla och lärorika böcker och tidningar för folkskolan. En serie omtyckta barnböcker kallades Saga.

18 juli 1923. Barnens Ö.

AXEL KAN INTE SOMNA, fast det är tyst i pojkarnas sovsal på Barnens Ö. I morgon förmiddag kommer den vita skärgårdsbåten forsande med nya spinkiga barn som ska få leka hela dagarna, åka i den långa trä-rutschkanan, bada, äta god mat och dricka så mycket mjölk de vill. Det ser tant Elsa till, för det är hon som bestämmer.
Axel och hans kamrater ska följa med båten tillbaka till stan. Men flera av dem skulle vilja stanna hela sommaren på Barnens Ö.
Där behöver inga 11-åringar gå upp klockan 5 varje morgon och bära ut tidningar. Bara få en halv rågbulle och lite tunt kaffe till frukost, äta gröt i skolan klockan 1 – och springa ut med tidningar hela eftermiddagen igen.
När de första pojkarna vaknar och hoppar ur sina sängar, kommer tant Elsa in och viskar något i Axels öra. Då ler han och drar täcket över huvudet. Sedan sover han hela dagen.

I städerna hade många barn det svårt vid förra sekelskiftet. Lärarna valde ut de barn som fick åka på kollo på sommarlovet.

12 april 1961. Provet.

FÖRE FRUKOSTRASTEN är det glosförhör i engelska. Magistern lägger tomma randiga papper på allas bänkar. Sedan säger han ett ord i taget högt. Det låter ungefär som svenska, tänker Bosse. Inte alls som när Elvis Presley sjunger.
– Alarm clock. Eat. Elephant.
– Jag glömde läsa på, viskar Tomas. Jag var på bandyn.
Bosse flyttar sig lite närmare Tomas bänk.
– Hungry, Thirsty. Tiger.
– Var och en tittar på sitt papper, säger magistern, när det bara är två ord kvar.
Till lunch är det pannkakor, så det är tävling till matsalen. Men inte därifrån.
Sista timmen får alla läsa sin bänkbok, medan magistern rättar proven.
– Jag hade alla rätt. Vad hade du? frågar Bosse på hemvägen.
Tomas tar upp sin bunt med filmisar ur fickan. Han letar bland bilderna.
– Bara två fel, svarar han och stoppar en filmis i Bosses hand. Det är Elvis Presley.

År 1945 bestämdes att alla folkskoleelever skulle få lagad mat gratis i skolan. Först på 1970-talet fanns skolmat i alla kommuner.

Mer mjölk och mjölkpaket

På mjölkpaketen
i mars 2017.
Illustration av
Pija Lindenbaum.

PIJA LINDENBAUM är tecknare, formgivare och författare. I hennes bildböcker får vi träffa udda och egensinniga figurer som Gittan, Åke, Lill-Zlatan, Kenta och Siv. Pija Lindenbaum har fått Augustpriset för ”Gittan och gråvargarna” och för ”Lill-Zlatan och morbror raring”. Hon har också fått både Astrid Lindgren-priset och Ottilia Adelborg-priset för sin samlade produktion.
Läs mer om Pija Lindenbaum hos förlaget >

REDAN NÄR de första skolluncherna serverades i Sverige serverades också mjölk. Det ansågs vara den bästa drycken till maten, eftersom mjölk innehåller så många näringsämnen. Arla levererade mjölk till många av landets skolmatsalar och tog fram så kallade mjölkbarer för att serveringen skulle gå smidigt. I dag handlar det mer om att främja bra skolmat på flera olika sätt.
Arla Guldko är ett sådant exempel. Det är en årlig tävling för skolkockar och förskolekockar för att lyfta fram och belöna hjältarna i köket. Arla tar också fram kurser och utbildningsmaterial för skolkockar och på webben finns över 2 500 recept anpassade för skolrestauranger.
Läs mer om Arla Guldko >